„Kellene kiskert, bőtermő!” – A paradicsom és a paprika (with ENG SUB)

Hét részes kiskert-abc (Tél, Tavasz, A bab és a kukorica, A mák, A borsó és a hagyma, A paprika és a paradicsom, A burgonya) a talaj előkészítési, ültetési munkákról, a nyári ápolási-kezelési tennivalókról, és az őszi betakarításról ad mozgóképes tájékoztatást.

A hagyományosan közösségi paraszti életforma felbomlott. A városias jellegű fogyasztói viselkedésminták gazdasági és kommunikációs hatások mentén terjednek a falvakban is. Ennek következtében drasztikusan csökken a háztáji gazdaság, a konyhakert művelés divatja. A falusi roma lakosság körében a korábban meglévő kézműves szakmák mellett a földművelő és állattartó tevékenység ki sem alakult.

A saját gazdaságot fenntartó paraszti kultúra széleskörű tudásbázisra alapult, mely ismeretanyagot a családon belül szájhagyományban, szokásrendben hagyományoztak. A felhalmozott tudás átadásának láncolata az életforma váltással megszakadni látszik.

E tudásanyag írásos rögzítésével a gazdasági néprajz még adósunk. A kertműveléshez kapcsolódó tudás mozgóképes számbavétele hiánypótló lehetőség.

A 7 x 15 perces sorozatunk a nagytudású öregeknél még fellelhető kiskertművelési ismeretek legfontosabb elemeinek rögzítésére vállalkozik. A forgatásra egy Nógrád megyei hátrányos helyzetű településen, Rimócon kerül sor, a helyi idős parasztok és roma gyerekek bevonásával.

Alkotók

Producer, rendező, operatőr: Székely Orsolya
Zene: Cserepes Károly
Szerkesztő: dr. Hőna Eszter

Szereplők: Rimóc község lakói

Narrátor: Nemes-Takách Kata
Operatőr: Tóth Zsolt Marcell, B. Marton Frigyes, Sass Péter

Elektrofrafikus, vágó: Sass Péter
Vágó: Mwajas Kriszta
Gyártásvezető: Palotás Erika

Facebook
Twitter